Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nová zbraň proti pirátom. Oslepujúci laser
Zdielať na

Nová zbraň proti pirátom. Oslepujúci laser

Zdroj: Protipiratsky laser v akcii (BAE Systems)

Somálski piráti by si mali asi zadovážiť poriadne tmavé okuliare. Britská spoločnosť BAE Systems totiž predstavila nový systém ochrany lodí proti novodobým Jackom Sparrowom - protipirátsky oslepujúci laser.

Novú zbraň už úspešne otestovali. Dokáže dočasne oslepiť útočníkov blížiacich sa k lodi. Nie sú schopní mieriť zbraňami, v podstate nevidia nič, len oslepujúce svetlo. Čosi podobné - zelený laser, ktorý má výrazný vplyv na ľudský zrak - používali v Iraku americkí vojaci na dočasné oslepenie nepriateľov.

Takto vyzerá protipirátsky laser na lodi (BAE Systems)



Relatívne lacné laserové delo tiež vysiela zelený lúč. Pripevnené na palube lode vyzerá celkom nenápadne. Zo vzdialenosti 1,2 až 1,5 kilometra účinkuje ako výstražný signál pre pirátov, že boli spozorovaní. Z menšej vzdialenosti už útočníkov oslepí. Ale len dočasne, pretože zbrane spôsobujúce trvalé oslepnutie sú zakázané protokolom OSN.

Novú protipirátsku zbraň čakajú ešte pokusy na ľuďoch, aby sa preukázalo, že nepoškodzuje zrak. Potom sa dočká nasadenia na mori. Určite sa obchodným lodiam zíde - minulý rok zaznamenali na celom svete 430 pirátskych útokov.